Войната срещу Русия и русите в Украйна

август 24th, 2014

Войната срещу Русия и русите или войната на Украйна срещу Народните републики. 24.08 е ден на украинската независимост и очевидно не на независимост на цялото й население.
В Киев – парад. На изток войските на Донецката народна република преминаха в успешно контранастъпление срещу наказателните украински войскови съединения. В международните съобщения бомбардировките на църкви, болници, електростанции и жилища се обявява като настъпление на украинската армия.
В САЩ анонимно съобщават, че истерията около руската хуманитарна помощ била излишно политизирана.
В Германия канцлерката Меркел обещава помощ на Киев за възстановяването на Източна Украйна, която самият Киев разрушава целенасочено. Очевидно е намерен нов меркантилен начин да се помогне на Порошенко да изразходва средствата за „порох“ и за всичко друго, необходимо за война.
Контранастъплението започна, когато Киев изтегли останките от бронетанковата си техника на собствен все още ход, за да повдигне с тях „патриотизма на украинците“. Резултатът е плачевен – последваха критики и от мирни жители и от десни и други войници и командири, че техниката е в Киев, а украинските войски се бият ходейки пеш, и превозвани със „школни автобуси“.
Украинската армия и връзката й с правителството се разпада многостранно. Възможни са преврати в Киев. Съществуват хипотези, че в столицата искали да унищожат непокорните „наказателни части“, или че тези „части“ можели да насочат силите си срещу Киев.
Подобни механизми съществуват отдавна – напоследък и Вашингтон с Лондон започна унищожение на джихадисти, които стана излишни при военни неуспехи, и при превръщането на анти-колониалната война от светска в религиозна. И в двете столици се страхуват, че техните терористи могат да се завърнат там, където са обучавани, и да бъдат опасност. А и могат да съобщят, кой ги е въоръжавал между Турция, арабските емирства и англоезичните демокрации.
Очевидно още един модел на влияние върху световни събития е компрометиран пред гражданското общество.
В Германия трескаво обмислят нов. В Киев, Вашингтон и Лондон довършват стария – унищожение и на чужди и на свои. В Киев е намерен идеологически изказ – като държавен и воински орден е въведен сега Бандеровският кръст. Степан Бандера бе съюзник на нацистите, и спомените за деянията на сподвижниците му срещу полското, руското и просъветското население са зловещи. Това не пречеше на възторжения Порошенко да заявява, че националният празник на Украйна най-после щял да бъде нейн.
Историята продължава, но не напомня ли събитията от първата половина на ХХ в.?

На думите на кой президент не може да се вярва между Вашингтон и Москва, и през София?

март 6th, 2014

На думите на кой президент не може да се вярва между Вашингтон и Москва, и през София?

http://russian.rt.com/article/23679

Войната в Либия и реваншът на старите колониални сили

август 25th, 2011

1.       Британските сили открито обявиха преки участия в сухопътни действия – снабдяване с оръжие,  военни планове, пари, координация с бунтовниците, без скрупули се говори и за сриване на цели квартали от градове и се раздават парични награди, обещават се европейски средства за заплати на държавни чиновници в Либия.

2.       Във войната срещу безспорно навляклото си гнева на религиозни екстремисти правителство  участват и те и други „демократични сили“.

3.       Не случайно демократични промени се очаквали след десетилетия, както не е случайно и това, че между „демократите“ се наредиха и съдили българските и ливански медици и мед.-сестри.

4.       Тогава войната очевидно е за дестабилизация – необходимо е послушно правителство от бивши тоталитаристи, което да следва „демократични съвети“, докато се научи да е демократично за десетилетия!

5.       Дестабилизацията е очевидно от полза на тези, които водят борба за петролните и водни залежи на Либия, за контрол над Северна Африка, над Средиземно море, и е пазар за оръжие и технологии.

6.       В най-необходим порядък – либийският нефт е необходим за преодоляване на кризата на световното капиталистическо стопанство. Първите признаци са в постепенното завръщане на доверието към паричните знаци различни от златото на световните пазари – иначе казано, в поевтиняването за златото точно сега, по време на заливането на света с вести за уж извършени вече промени в Либия.

7.       Преди време имаше подобна криза и около Панамския канал. Тогава за престъпник бе обявен президентът на Р. Панама, а Москва на Горбачов  със СССР мълча, както  и сега.

8.       Комунистически Китай се превърна в най-голям кредитор на САЩ, и това може би обяснява поне частично по-активната роля на Западна Европа на Обединеното кралство и на Франция. Първи поради парична недостатъчност се отказаха американците от САЩ и българите, норвежците са резервирани, а Италия има и парични и други проблеми.

9.       Турция затъна в пореден кюрдски конфликт. Нашата съседка очевидно прилича на ОК и Франция – всъщност това е устойчива геополитика. Поради този конфликт ще губи ореола си на мюсюлмански защитник и не може да бъде такъв фактор, какъвто би искала да бъде в спора за Либия.

10.   Очакват се сблъсъци между сегашните съюзници след вероятна победа. За това ще се погрижат и тези, които сега им помагат.

11.   Русия оценява равновесие на силите в Либия и предупреждава, че ще има отношения само с безспорно правителство. Русия си позволява да бъде губеща на първо време. Това показва потенциал.

12.   Русия обаче не взема отношение по проблема с т.нар. страни с некапиталистически път на развитие,  но отчита и политическата структура на страната, която е и племенно-автономна.

13.   САЩ дават съвети за промяна, но нямат големи  възможности да участват пряко, а и са в неуправляем процес на нарастване на дълговете и загуби. Това показва преразпределение на силите в света на капитала. ОК се стреми към великобритански реванш като световна сила, следвана от вечния си френски съперник.Германия трупа икономически активи и постоянно усилва тежестта си в световната политика и вероятно ще активира Руския фактор като противовес на напористите си западни съперници в рамките на ЕС.

14.   Предстои битка, в която ще се решава въпроса за поредната капиталистическа световна криза. Студената война наруши  икономическото и политическо статукво след  времето на Втората световната война.

15.   За първи път обаче не военно, а икономически и финансово, съюзник на първите капиталистически сили е комунистическа свръхсила.

16.   В решаването на либийския и други въпроси свързани с човешки права арена на борби станаха само републикански режими в арабския свят, и срещу тях участват активно арабски монархии редом с европейски най-демократични републики. Очевидно е, че са намерили общи интереси и са загърбили различия в ценностните си системи. Съюзът им прилича на съюза на ислямските фундаменталисти с интернетните демократи срещу тоталитарните републики.

17.   Дали ще има и подобни действия срещу тоталитарни монархии? Едва ли, докато те са послушни и не сърдят западните демокрации със собствена политика за управлениеи на природните си богатства и пазари.

18.   За първи път икономически свръхсили редом със старите  са Индия, Китай, и набиращата скорост Русия в които идеите за социална справедливост не са чужди.

19.   Накъде върви светът? Преди време съветският икономист Бухарин предложи в СССР богатите да плащат по-големи данъци и изпадна в немилост в униравниловъчната стихия. След 80 години подобно предложение правят френските богаташи, но с уговорка да не е много, че да не се изнесат зад граница! Очевидно това е логиката, но тук обвързана и от очакване на предстоящо управление на чудовищно големите либийски богатства!

20.   Левите и псевдо леви идеи  си приличат толкова, колкото и представите за граждански общества и универсална свобода на изток и на запад, на север и на юг.

21.   За българите това може да бъде напълно разбираемо  по примера с Югославия – беше съборена страната, която уж била много виновна за потискане на други народи. Между тях най-онеправданият са българите – които за разлика от босненците-албанци са подложени на асимилация. Войната обаче  унищожи югославската империя, но не даде никакви гаранции  и права на българите. Дори и на българите мюсюлмани!

22.   В света се очертаха сили, които са против решаването на международни въпроси с военни средства и сред тях са новите икономически, финансови и военни  свръхсили – Индия, Китай, Южна Африка, Бразилия, Русия.

23.   България  пак е от страната на временно печелившите, този път с отслабвани за послушност военни сили и икономически сили. Но по-неприятно е, че е между ястреби които не само че често се карат и си скубят перата, но и  се бият помежду си не на шега.