ГАЗ – ДЪРЖАВА – ГАЗ!

Енергийният форум в София е замислен с представители на неравностойни участници – отсъстват всички глави на водещи световни сили, но е предвидено участието на Путин. Очевидно у нас е направена сериозна грешка в дипломатическата практика, и това дълго няма да бъде забравено от Русия.

При това намерението на българските организатори е в нарушение на всички пазарни принципи – да не крият намерението си да подчинят икономическите закони на политически решения.

Отсъствието на ръководители на водещи държави показва дистанциране от замислената мащабна политика на подчертаване на ролята на държавата. А това подчертаване, което прилича на проява на теоретици, които са намерили начин да предпазят капитализма от кризи показва далечно връщане назад в теоретичното мислене.

Куриозното в случая е, че Русия защитава пазарни принципи, а капитализирания западно-ориенталски свят и предлага държавно санкциониране на пазара.

При замислената мащабна организация отсъствието най-висши представители на Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Иран, Туркменистан, Азербайджан, Египет, Норвегия и др. е показателно. А разликата между краткосрочните загрижености „България да не остава пак без газ” и несериозните за изпълнение в най-близките години проекти за алтернативни потоци и хранилища за втечнен газ показва позната ни отдавна показност, толкова добре позната през 70-80-те години на развития социализъм.

При подобна организация и ангажираност и замисли, настояването на българските политици, че Русия си има свои интереси и поради това не е дошъл руският министър-председател прилича на необмислено обявяване на война, която е с предизвестен край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *