Нихилизъм в образованието. Докога?

Позицията на БСП и независимия национален седмичник „Нова зора” за националния нихилизъм е безпомощна и без бъдеще. Във вестник Нова Зора от 23 юни 2009 г.  в интервю със зам.-министър на образованието В. Добрева редакцията задава въпрос: „Ние, българските патриоти, сме огорчени, че по време на това правителство в образователната система продължи фалшифицирането на българската история и литература, грубо се манипулираха велики имена на българската духовност. В учебници, одобрени от МОН, децата се възпитават в национален нихилизъм и на „изкуството” да се срамуват, че са българи…”. Отговорът на В. Добрева е: „По въпросите, които повдигате, нямаме различия.  Също смятам, че ако Коалиция за България влезе в бъдещото управление, едно от условията би трябвало да бъде освобождаването на учебната материя тъкмо от рецидивите на лъжата, едностранчивото тълкуване, националното предателство. Още повече, че България в ЕС трябва с достойнство да защитава националните си интереси.” (НЗ, брой 24, с. 4.)
Как са допуснати тези рецидиви от коалиция, обединена около националната кауза? В коя друга страна съществуват подобни „рецидиви”? Каква е съдбата на учените, несъгласни с тези „рецидиви”? Какво образование са получили като  граждани и като специалисти  на страната ни тези обучавани в национален нихилизъм, обругаване и фалшификации? Как обучени в подобен дух специалисти в сферата на образованието ще съдействат за преодоляване на чудовищната неграмотност сред малцинствените етнически групи? Ще поеме ли някой отговорност за тези „рецидиви на лъжата”?
Много въпроси, и само една партия, която обръща внимание на необходимостта от ограмотяване на огромната маса от неграмотни.
Други, десните силни демократи, подготвят и съкращение на училища и учители, което на свой ред води и до съкращения на университети, защото населението на България било съсредоточено в три големи града. А от това следва, че в далечните селца и малки градчета, далеч от тези мегаполиси, ще бъдат съкратени множество учители, други ще напуснат сами поради социални условия. Това ще доведе до закриване на още училища.
Неграмотността ще нараства като допълнение към  непоетите отговорности за съсипването на една от най-добрите образователни системи, поне в Европа, преди време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *