Турция и Иран? Какво става?

октомври 27th, 2009

Решителната подкрепа на Турция за Иран в период на подготовка на малоазийско-балканската страна за ЕС е строго премерен политически ход с предистория.
В борбата за надмощие в Близкия изток икономическите и полштшчиските интереси на Русия съвпадат с желанието за двете страни от Мала и Централна Азия да бъдат регионални сили.
След разочароващото за Русия поведение на балканските й бивши съюзници тя е променила гео-стратегическите си тактика. Очертава се противопоставяне на интересите на САЩ, фигуративно отразено в отстъпление в България и Румъния и стабилизация в Анатолия и Иранския регион. Както в Централна Европа американското военно присъствие е все по-нежелано и ще се измества на изток вследствие на инициативите на Германия и подкрепящите я държави.
Икономическите измерения на промяната ще бъдат последвани от политически – ЕС си осигурява енергиен потенциал и пазари от Тихия океан до Средиземно море. Иран и Турция ще добавят към природните си ресурси и мощна атомна енергетика. Русия ще  възстанови равновесието на присъствие на най-мощни държави в района с всички произтичащи от това последствия, включително и за България.

Коментар