Трети март и русофобите

март 3rd, 2010

Гледах предаване с участието на Пл. Цветков и И. Знеполски по „Нова телевизия” днес, на Трети март. Други историци и културолози нямаше! ПП Атака бе обвинена, че е русофилска партия от Цветков.
Цветков каза, че Трети март е празник, който да ни напомня, че сме окупирани от Русия. Знеполски обяви, че ако не по време на Руско-турската война, то по-късно освобождението е щяло да се случи.
При Цветков очевидно действа нарцисизъм! И естествено няма други мнения, поне едно, заради разговор!
Знеполски твърдеше, че и по-късно е можело да се освободим. Обаче арменците в Мала Азия и околните й „османски области”, на които видяните от Цветков демократични Велики сили обещават демократично освобождение, или права в империята на Падишаха,  изчезват през годините на Първата световна война. Активна действаща страна този път са не само башибузуците, но и редовната турска армия, т.е. и правителството
Анти-русизмът на Цветков напомня родилните петна на българската демокрация от Втората половина на ХХ в., когато лежащите по площадите, заедно с отчаяните хора и противници на комунистическата идеология, синове на партийни дейци, и екс-служители на институциите й, обвиняваха и руския цар, че е комунист, защото бил говорил на руски.

Коментар