Войната срещу Русия и русите в Украйна

Войната срещу Русия и русите или войната на Украйна срещу Народните републики. 24.08 е ден на украинската независимост и очевидно не на независимост на цялото й население.
В Киев – парад. На изток войските на Донецката народна република преминаха в успешно контранастъпление срещу наказателните украински войскови съединения. В международните съобщения бомбардировките на църкви, болници, електростанции и жилища се обявява като настъпление на украинската армия.
В САЩ анонимно съобщават, че истерията около руската хуманитарна помощ била излишно политизирана.
В Германия канцлерката Меркел обещава помощ на Киев за възстановяването на Източна Украйна, която самият Киев разрушава целенасочено. Очевидно е намерен нов меркантилен начин да се помогне на Порошенко да изразходва средствата за „порох“ и за всичко друго, необходимо за война.
Контранастъплението започна, когато Киев изтегли останките от бронетанковата си техника на собствен все още ход, за да повдигне с тях „патриотизма на украинците“. Резултатът е плачевен – последваха критики и от мирни жители и от десни и други войници и командири, че техниката е в Киев, а украинските войски се бият ходейки пеш, и превозвани със „школни автобуси“.
Украинската армия и връзката й с правителството се разпада многостранно. Възможни са преврати в Киев. Съществуват хипотези, че в столицата искали да унищожат непокорните „наказателни части“, или че тези „части“ можели да насочат силите си срещу Киев.
Подобни механизми съществуват отдавна – напоследък и Вашингтон с Лондон започна унищожение на джихадисти, които стана излишни при военни неуспехи, и при превръщането на анти-колониалната война от светска в религиозна. И в двете столици се страхуват, че техните терористи могат да се завърнат там, където са обучавани, и да бъдат опасност. А и могат да съобщят, кой ги е въоръжавал между Турция, арабските емирства и англоезичните демокрации.
Очевидно още един модел на влияние върху световни събития е компрометиран пред гражданското общество.
В Германия трескаво обмислят нов. В Киев, Вашингтон и Лондон довършват стария – унищожение и на чужди и на свои. В Киев е намерен идеологически изказ – като държавен и воински орден е въведен сега Бандеровският кръст. Степан Бандера бе съюзник на нацистите, и спомените за деянията на сподвижниците му срещу полското, руското и просъветското население са зловещи. Това не пречеше на възторжения Порошенко да заявява, че националният празник на Украйна най-после щял да бъде нейн.
Историята продължава, но не напомня ли събитията от първата половина на ХХ в.?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *